Business woman using calculator for do math finance in office, tax, accounting, statistics and

Stofmængde, også kaldet mol, er en grundlæggende størrelse inden for kemi, der angiver antallet af partikler, molekyler eller atomer i en given mængde stof. Det bruges til at afstemme kemiske reaktioner og bestemme forhold mellem forskellige kemiske stoffer. I denne artikel vil vi forklare stofmængdeformlen, vise et praktisk eksempel og give dig en lommeregner til beregning af stofmængden.

Hvad er stofmængde?

Stofmængde (mol) er et mål for, hvor mange partikler, atomer eller molekyler der findes i en given mængde af et stof. Én mol svarer til 6,022 x 10²³ enheder af et stof (dette kaldes Avogadros tal). Stofmængden bruges ofte i kemi til at afstemme reaktionsligninger og finde massen eller volumenet af stoffer i en kemisk reaktion.

Stofmængdeformel

Den generelle formel for stofmængde er:

n = m / M

Hvor:

Sådan udregner du stofmængde

For at udregne stofmængden skal du kende stoffets masse og molarmasse. Du kan finde molarmassen i det periodiske system for hvert grundstof, eller du kan beregne det for molekyler ved at summere molarmassen af de enkelte atomer i molekylet.

Formel til beregning af stofmængde:

n = m / M

Eksempel på udregning af stofmængde

Lad os tage et eksempel med vand (H₂O), hvor vi ønsker at beregne stofmængden af 36 gram vand. For at beregne molarmassen af vand summerer vi molarmassen af hydrogen (H) og ilt (O):

Nu kan vi bruge stofmængdeformlen til at finde n:

n = m / M
n = 36 g / 18 g/mol
n = 2 mol

Dette betyder, at der er 2 mol vandmolekyler i 36 gram vand.

Stofmængde-lommeregner

Indtast masse og molarmasse for at beregne stofmængden (mol):





Resultat:

Hvordan du kan bruge stofmængde i hverdagen

Stofmængde er en vigtig størrelse i mange praktiske kemiske anvendelser:


For mere hjælp til udregning af stofmængde eller andre kemiske beregninger, kan du finde mere information på Online lektiehjælp.

Stofmængdeformlen bruges i kemi til at beregne antallet af mol i en given mængde stof, hvilket er centralt i kemiske reaktioner. For at lære mere om relaterede formler kan du også tjekke vores sider om Respiration Formel, Fotosyntese Formel, og Densitet Formel for flere detaljer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *