Teacher giving a lecture in a classroom and writing math formulas on the board.

Densitet, også kaldet massefylde, er et vigtigt begreb inden for fysik og kemi. Det beskriver, hvor meget masse en given mængde stof har i forhold til dens volumen. At forstå og kunne beregne densitet er nyttigt i mange sammenhænge, lige fra materialevalg i byggeprojekter til at forstå, hvordan forskellige stoffer flyder eller synker i vand. I denne artikel forklarer vi densitetsformlen, viser et eksempel og giver en lommeregner, som du kan bruge.

Hvad er densitet?

Densitet er et mål for, hvor kompakt et stof er. Det er forholdet mellem massen af stoffet og dets volumen. Densiteten bestemmer, om et objekt vil flyde eller synke i en væske, da stoffer med lavere densitet end den omgivende væske vil flyde, mens stoffer med højere densitet vil synke.

Densitetsformlen

Den generelle formel for at beregne densitet er:

Densitet (ρ) = masse (m) / volumen (V)

Hvor:

Sådan udregner du densitet

For at udregne densitet skal du kende massen af objektet samt dets volumen. Herefter kan du bruge densitetsformlen ved at dividere massen med volumenet.

Formel til beregning af densitet:

Densitet = masse / volumen

Eksempel på udregning af densitet

Lad os tage et eksempel, hvor vi har en genstand med en masse på 200 gram, og den fylder et volumen på 50 cm³. For at beregne densiteten bruger vi formlen:

Densitet = masse / volumen
Densitet = 200 g / 50 cm³ = 4 g/cm³

Dette betyder, at genstanden har en densitet på 4 g/cm³.

Densitets-lommeregner

Indtast masse og volumen for at udregne densiteten:





Resultat:

Hvordan du kan bruge densitet i hverdagen

At kunne beregne densitet er nyttigt i mange situationer:


For mere hjælp til udregning af densitet eller andre fysiske beregninger, kan du finde mere information på Online lektiehjælp.

Densitetsformlen bruges til at beregne et materiales massefylde ved at sammenholde dets masse og volumen. Hvis du vil vide mere om andre fysik- og kemirelaterede formler, kan du besøge vores sider om Respiration Formel, Fotosyntese Formel, og Stofmængde Formel for at udvide din viden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *